Bewonersvergunning
Wat zijn de voorwaarden?
- U woont in een betaald parkeren gebied en staat hiervoor ingeschreven in de Basisregistratie personen.
- In sector 1 maximaal één bewonersvergunning per woonadres (dit is een bewonersvergunning, een bewonersparkeerterreinvergunning of een Stationsgaragevergunning voor bewoners Binnenstad).
In sector 2 en 3 maximaal één eerste bewonersvergunning en één tweede bewonersvergunning.
In sector 7 (Kort Haarlem) of sector 8 (de Korte Akkeren) is onder voorwaarden een 3e vergunning mogelijk. - Er zijn adressen waarbij u geen vergunning krijgt. Kijk op de Stadskaart parkeervergunningen of u voor uw adres een vergunning kunt aanvragen. Lees hier meer over Waarom kan ik op mijn adres geen vergunning aanvragen (Geen recht op een parkeervergunning).
- Woont u in sector 7 of 8 en staat uw adres op de lijst Uitsluiting parkeervergunningen? In sommige gevallen kunt u voor 6 maanden een vergunning aanvragen. Lees hier meer over deze Overgangsregeling sector 7 of 8.
- Het kenteken van de auto staat op uw naam. Er kan een tweede kenteken aan de vergunning toegevoegd worden wanneer u kunt motiveren dat het bijbehorende voertuig gebruikt wordt door een bewoner van het adres.
Heeft u een lease- of bedrijfsauto dan levert u de volgende documenten aan:
Een kopie van het leasecontract waarin u wordt genoemd of een houdersverklaring waarmee de kentekenhouder (het bedrijf of de leasemaatschappij) verklaart dat het voertuig exclusief aan u beschikbaar is gesteld. - Uw voertuig mag, met inbegrip van de lading, niet groter zijn dan 6 meter lang en/of 2,80 meter hoog.
Bekijk de Stadskaart parkeervergunningen voor meer informatie. U kunt hier ook zoeken op adres en inzoomen op de kaart.
Tarieven
Bekijk de actuele tarieven op de tarievenpagina.
Looptijd vergunning: 1 maart t/m 28 februari.
Aanvragen
Vraag uw vergunning online aan. Hiervoor heeft u DigiD nodig.
Na toewijzing van uw vergunning is deze direct actief.
Vergunning aanvragen
Wachtlijst + andere parkeeropties
Er is een wachtlijst voor vergunningen in sector 1, omdat het vergunningplafond is bereikt. Als u een aanvraag doet, komt u automatisch op de wachtlijst te staan. Wilt u gebruik maken van een andere parkeermogelijkheid (een parkeerterreinvergunning voor één van de parkeerterreinen of een 24/7 abonnement voor de Stationsgarage), geef dit in het aanvraagformulier aan.
Gebruik
Alle parkeervergunningen zijn digitaal en uw kenteken is opgeslagen in een register. De handhavers scannen de kentekens van de auto's. Zo stellen zij vast of een auto een vergunning heeft of niet.
- Heeft u één kenteken op uw vergunning dan hoeft u geen actie te ondernemen. Uw kenteken is direct actief.
- Heeft u 2 kentekens op uw vergunning, dan gebruikt u de ParkStart-website om het kenteken waarmee u wilt parkeren aan te melden. In de toewijzingsbrief van uw vergunning vindt u een activatielink (Aanmelden ParkStart) waarmee u een eigen account voor ParkStart aanmaakt. Daarna kunt u een van uw kentekens aanmelden.
Alle informatie over ParkStart vindt u via de button "Alles over Parkstart", op de Homepage en onderaan deze pagina.
- Registreer het kenteken waarmee u parkeert in ParkStart.
- U kunt maximaal één voertuig tegelijkertijd aanmelden per vergunning. Het is mogelijk op ieder moment van kenteken te wisselen.
Waar mag u parkeren?
De bewonersvergunning is geldig in de eigen sector.
De bewonersvergunning voor sector 1 is in beide onderdelen, 1a en 1b geldig*.
Bekijk uw sector en de tijden van het betaald parkeren op de Stadskaart.
*De huidige bewonersvergunning voor sector 1a of 1b blijft na de verlenging nog een extra jaar langer op de parkeerterreinen geldig (tot 1 maart 2026):
Een bewonersvergunning voor sector 1a is geldig in sector 1 en 6.
Een bewonersvergunning voor sector 1b is geldig in sector 1 en 4, 5 en 6.