GPK-vergunning

Woont u in Gouda of parkeert u hier vaak én heeft u een Europese GPK (Gehandicapten Parkeerkaart)? Dan kunt u een digitale GPK-vergunning aanvragen. Voordeel hiervan is dat u met deze vergunning gratis gebruikt kunt maken van alle parkeerplaatsen voor betaald parkeren én hier uw papieren GPK niet hoeft te gebruiken. Omdat bij het handhaven de kentekens van auto's worden gescand, loopt u met een digitale GPK-vergunning waarin u zelf een kenteken aanmeldt, geen risico op een bekeuring. 

Wat zijn de voorwaarden?

  • U heeft een geldige Europese Gehandicapten Parkeerkaart, upload deze bij uw aanvraag.
  • U staat ingeschreven in de Basisregistratie Personen (BRP) op een adres in de gemeente Gouda of in een andere gemeente.
  • U hoeft bij de aanvraag geen kenteken op te geven, het kenteken waarmee u parkeert, meldt u zelf aan in ParkStart. Heeft u een passagierskaart dan kunt u het kenteken van de auto waarin u meerijdt in ParkStart aanpassen.
  • Deze vergunning krijgt dezelfde einddatum als uw GPK. Als u weer een nieuwe GPK heeft, kunt u deze vergunning opnieuw aanvragen. 

Tarieven

  • De GPK-vergunning zelf is gratis.
  • Als u het kenteken waarmee u parkeert, digitaal aanmeldt op uw GPK-vergunning in ParkStart, hoeft u geen parkeergeld te betalen. 

Aanvragen

Vraag de vergunning aan via dit online aanvraagformulier GPK-vergunning

 

Gebruik

Alle parkeervergunningen zijn digitaal en het kenteken dat u aanmeldt wordt opgeslagen in een register. De handhavers scannen de kentekens van de auto's. Zo stellen zij vast of een auto een vergunning heeft of niet. 

U gebruikt de vergunning met de online vergunning applicatie "ParkStart". Bij toewijzing van uw vergunning ontvangt u automatisch een link naar ParkStart. Hier kunt u uw account activeren en een wachtwoord aanmaken. U kunt daarna direct inloggen in ParkStart en een kenteken aanmelden. U gebruikt ParkStart via uw computer, tablet of smartphone. 

Op welke plaatsen kunt u de GPK vergunning gebruiken?

  • Op alle betaald parkeerplaatsen. Het parkeren is gratis met een aangemeld kenteken.
  • Niet op de de Algemene gehandicaptenparkeerplaatsen. Hier gebruikt u uw papieren GPK. Het parkeren is hier al gratis, de digitale vergunning kan hier niet gebruikt worden.
  • U kunt de GPK vergunning niet in de parkeergarages gebruiken.

 

 

Gebruikt u geen digitale GPK-vergunning maar een papieren GPK?

- Parkeren op een officiële GPP is gratis als uw kaart duidelijk zichtbaar achter de voorruit ligt.

- Parkeert u op betaald parkeerplaatsen dan betaalt u wel parkeergeld.